Hvilken bygning i kommunen skal præmieres for særlig arkitektonisk kvalitet?

Denne villa modtog arkitekturprisen i 2021.
dato

Hvert tredje år præmierer Fredensborg Kommune eksempler på smuk arkitektur. Alle kan indsende forslag til bedømmelseskomiteen

Kender du en bygning i kommunen, som fortjener at blive præmieret? Det kan fx være for sin arkitektoniske kvalitet eller for en vellykket restaurering. Så er du meget velkommen med dit forslag indtil den 9. august.

”Med arkitekturprisen sætter vi ekstra fokus på den gode arkitektur, hvad enten vi finder den i villaer, etageboliger, institutioner, erhverv, gårdrum eller andre former for bygninger og anlæg. Men først skal vi jo finde de egnede kandidater, og der har vi brug for borgernes hjælp. Jeg håber derfor, at mange vil kaste sig over denne opgave i løbet af sommerferien og nyde det – forhåbentligt – gode vejr samtidigt”, siger Lars Simonsen, der er formand for Plan-, Miljø- og Klimaudvalget.

Der kan uddeles præmier indenfor disse områder:

Arkitekturpris gives til bygninger eller anlæg, der er udført med arkitektonisk kvalitet, og som er med til at gøre kommunen smukkere og mere klimavenlig eller bæredygtig.

Restaureringspris gives hvis f.eks. en bygning er restaureret med respekt for husets oprindelige arkitektoniske stil og udtryk.

Landskabspris gives til en park eller plads som bidrager positivt til byen, kvarteret, gaden eller det omgivende landskab.

Byggeri og anlæg skal være færdiggjort i 2021, 2022 eller 2023 eller være færdige i et sådant omfang, at beslutningsgrundlaget for en præmiering kan forsvares.

Endvidere kan kommunen tildele en Klassikerpris til bygninger eller anlæg opført uden for den ellers angivne tre-årige periode, ligesom der også gives mulighed for at give en påskønnelse til organisationer, foreninger eller personer der har gjort en særlig indsats for at øge den arkitektoniske kvalitet i Fredensborg Kommune.

Ved præmieringen kan kommunen lægge vægt på:

 • At byggeriet eller anlægget fremtræder smukt og i høj arkitektonisk kvalitet
 • At der bidrages til arkitektonisk nytænkning i et nutidigt eller moderne formsprog
 • At der bidrages positivt til byen, kvarteret, gaden eller det omgivende landskab
 • At der er skabt gode rammer for hverdagsliv og brugskvalitet – herunder tilgængelighed for alle
 • At der er tænkt klima og bæredygtighed ind i materialevalg, realisering og drift, eller
 • At der er tale om en smuk renovering af en gammel bygning med udgangspunkt i bygningens oprindelige arkitektur.

Bedømmelseskomiteen består af:

 • Formand for bedømmelseskomiteen, Formand for Plan, Trafik og Klimaudvalget, Lars Simonsen (B)
 • Medlem af byrådet Louise Mehnke (S) / Ergin Özer (S)
 • Medlem af byrådet Carsten Bo Nielsen (L) Aktive Liberale
 • Repræsentant for Akademisk Arkitektforening, Arkitekt MAA Charlotte Algreen
 • Planchef, Center for By og Land, Jens Ulrik Romose
 • Sekretær (uden stemmeret) for bedømmelseskomitéen, Center for By og Land, arkitekt MAA, Claus Steffensen.

Selve prisoverrækkelsen sker ved et arrangement på Rådhuset i Kokkedal, den 19. november 2024 kl. 15:30-17.00

Fakta: Sådan kan du være med
Borgerne, offentligheden og erhvervslivet har mulighed for at bidrage med forslag til præmieringen af god arkitektur fra i dag og frem til og med den 9. august 2024.

Du kan indberette forslag til mailadressen god-arkitektur@fredensborg.dk Send gerne kort beskrive af projektet, begrundelse for hvorfor netop dette projekt bør præmieres og medsend gerne fotos eller tegninger.

Kriterierne for præmiering af god arkitektur i Fredensborg Kommune samt tidligere års prismodtagere kan læses på https://fredensborg.dk/borger/bolig-og-byggeri/bevaringsvaerdige-bygninger/bygningspraemiering

Kilde: Fredensborg Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.